Page 1 of 5 1 2 3 ... LastLast
Results 1 to 10 of 45
Like Tree12Likes

Thread: [GUIDE] Fix Winflash "cannot allocate buffer" error

  1. #1
    Soundwave
    Member #
    65055
    Join Date
    Jan 2014
    Tablet
    TF Book T100
    Posts
    11
    Liked
    8 times

    [GUIDE] Fix Winflash "cannot allocate buffer" error

    Mod Note: This guide will also allow you to use Winflash to update the bios if you made a fresh install of Windows 10. You will need to complete these steps in safe mode in order to access the partitions.
    So like many of you, I have been plagued by this error ever since the 224/225 Bios was released.
    Strangely, I did not have this problem when I upgraded from 214 to 220 follow by 223 on the same hardware.
    I tried to compare what had changed and a little debugging using process monitor, I finally found the answer.

    I did a fresh 8.1 install and wipe the original partition clean, that is when I encounter the Bios error.
    Using process monitor while filtering winflash.exe, there was an error message saying it cannot access \Device\Harddiskvol2\EFI\Asus\Firmware\T100Ta.bin.

    I assigned a drive letter to the EFI partition, access it using administrator and created EFI-ASUS-Firmware folder structure. Viola, the winflash ran like a charm.

    Instructions
    WARNING: Perform this at your own risks, modifying the EFI partition can render your system unbootable
    • Launch cmd with admin permission
    • type the following command
    • Diskpart
    • select disk 0
    • List part
    • Note the 100MB partition - mine is part 2
    • select part 2
    • Assign
    • Exit
    • taskkill /im explorer.exe /f
    • Explorer


    Explorer should launch and you can access the 100MB EFI partition and create the folder structure
    driveletter:\EFI\ASUS\Firmware

    Launch Winflash and flash away.

    Cheers




    ALTERNATIVE PROCESS
    Quote Originally Posted by vzsolt View Post
    ----
    I use an upgraded win 10 pro from win 8.1
    The sympthom was the same: "cannot allocate buffer" error message always appeared when winflash v2.4.2 (Asus website - T100TA - Win8.1 bios utilities) used.
    There is no bios utilities if Win 10 filtered.

    I did not used the instructions what Seewhy wrote us.
    My trick was that I browsed for a newer notebook on the Asus website (e.g. ASUSPRO B9440UA), then Win10-64 bit filtered, and latest Winflash v3.2.2 selected at Bios Utilities. This version was successfully installed, and latest 314 bios binary file (for T100TA) downloaded and selected in Winflash. There was no "allocation problem".

    I hope this process will also help.
    Last edited by janner43; 07-12-2017 at 12:50 AM. Reason: Added alternative process

  2. #2
    Jazz
    Member #
    66463
    Join Date
    Feb 2014
    Tablet
    TF Book T100
    Posts
    69
    Liked
    10 times
    Confirmed working! Thank you very much! This should be on the sticky!

  3. #3
    Soundwave
    Member #
    62700
    Join Date
    Dec 2013
    Tablet
    TF Book
    Posts
    2
    Liked
    0 times
    it is working for me also, thanky you very much, it has solved my buffer problem

    Sent from my ALCATEL ONE TOUCH 6040D using Tapatalk

  4. #4
    Soundwave
    Member #
    65055
    Join Date
    Jan 2014
    Tablet
    TF Book T100
    Posts
    11
    Liked
    8 times
    I have also contacted Asus support for this problem, but I have provided them with my solution instead.
    This is their reply

    Dear Valued Customer - seewhy,
    Thank you for contacting ASUS Service Care.
    Very thank you for your information(feedback)
    We collect your information, here we will pass to technology team.
    And also if others user have similar problem,we will give them this solution.
    Sorry for the inconvenience. Thank you for understanding!
    Thank you for your support Asus product. Wish you have a good day.
    Best regards
    Stephen
    ASUS service center
    Swipe and vadimo like this.

  5. #5
    Jazz
    Member #
    62620
    Join Date
    Nov 2013
    Location
    UK
    Tablet
    TF Book T100
    Posts
    95
    Liked
    8 times
    Quote Originally Posted by seewhy View Post
    I have also contacted Asus support for this problem, but I have provided them with my solution instead.
    This is their reply

    Dear Valued Customer - seewhy,
    Thank you for contacting ASUS Service Care.
    Very thank you for your information(feedback)
    We collect your information, here we will pass to technology team.
    And also if others user have similar problem,we will give them this solution.
    Sorry for the inconvenience. Thank you for understanding!
    Thank you for your support Asus product. Wish you have a good day.
    Best regards
    Stephen
    ASUS service center
    This is like some best wishes card you give to someone

  6. #6
    fri
    fri is offline
    Soundwave
    Member #
    66221
    Join Date
    Feb 2014
    Tablet
    TF Book T100
    Posts
    3
    Liked
    0 times
    thanks, seewhy! Now it works.

  7. #7
    Soundwave
    Member #
    66729
    Join Date
    Feb 2014
    Tablet
    TF Book T100
    Posts
    3
    Liked
    0 times
    Quote Originally Posted by seewhy View Post
    So like many of you, I have been plagued by this error ever since the 224/225 Bios was released.
    Strangely, I did not have this problem when I upgraded from 214 to 220 follow by 223 on the same hardware.
    I tried to compare what had changed and a little debugging using process monitor, I finally found the answer.

    I did a fresh 8.1 install and wipe the original partition clean, that is when I encounter the Bios error.
    Using process monitor while filtering winflash.exe, there was an error message saying it cannot access \Device\Harddiskvol2\EFI\Asus\Firmware\T100Ta.bin.

    I assigned a drive letter to the EFI partition, access it using administrator and created EFI-ASUS-Firmware folder structure. Viola, the winflash ran like a charm.

    Instructions
    WARNING: Perform this at your own risks, modifying the EFI partition can render your system unbootable
    • Launch cmd with admin permission
    • type the following command
    • Diskpart
    • select disk 0
    • List part
    • Note the 100MB partition - mine is part 2
    • select part 2
    • Assign
    • Exit
    • taskkill /im explorer.exe /f
    • Explorer


    Explorer should launch and you can access the 100MB EFI partition and create the folder structure
    driveletter:\EFI\ASUS\Firmware

    Launch Winflash and flash away.

    Cheers
    It works !! .. Thanks !! YEEAAH !

  8. #8
    Jazz
    Member #
    62620
    Join Date
    Nov 2013
    Location
    UK
    Tablet
    TF Book T100
    Posts
    95
    Liked
    8 times
    this worked for me too, thank you

    someone make it sticky

  9. #9
    Jazz
    Member #
    62794
    Join Date
    Dec 2013
    Tablet
    Other - Windows
    Posts
    53
    Liked
    3 times
    Nice, just wish this post came around about 2-3 months back and that would save me tons of times and 2 bricked units.

    But rather late than never.

  10. #10
    Jazz
    Member #
    62620
    Join Date
    Nov 2013
    Location
    UK
    Tablet
    TF Book T100
    Posts
    95
    Liked
    8 times
    Quote Originally Posted by vboyz103 View Post
    Nice, just wish this post came around about 2-3 months back and that would save me tons of times and 2 bricked units.

    But rather late than never.
    you used bios winflash didnt you ?

 

 
Page 1 of 5 1 2 3 ... LastLast

Remove Ads

Sponsored Links

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  

Similar Threads

  1. Bluetooth connection causes my WiFi to constantly buffer
    By tricia84 in forum Asus Transformer Book T100 Help
    Replies: 3
    Last Post: 04-20-2015, 02:15 PM
  2. Asus T100TA Brick after Winflash memory error
    By zozzhun in forum Asus Transformer Book T100 Help
    Replies: 2
    Last Post: 07-05-2014, 12:49 PM
  3. [ SOLVED] Cannot allocate buffer to store the BIOS files
    By Sovinox in forum Asus Transformer Book T100 Help
    Replies: 4
    Last Post: 02-17-2014, 05:20 PM
  4. [SOLVED] OMG, upgraded to BIOS 220 at last...ERROR: Cannot allocate Buffer
    By vboyz103 in forum Asus Transformer Book T100 General Discussions
    Replies: 3
    Last Post: 12-16-2013, 11:53 AM

Search tags for this page

asus imposssibile allocare il buffer per salvare il file del bios
,
asus t100 cannot allocate buffer to store the bios file
,
asus winflash cannot allocate buffer
,
cannot allocate buffer asus flash
,
cannot allocate buffer to store
,

cannot allocate buffer to store the bios file

,
flash type winbond 25x/q series
,
t100 update bios buffer
,
winflash asus buffer
,
winflash asus not supported on my lap
,
winflash cannot allocate buffer
,
winflash kann keinen buffer zuweisen
Click on a term to search for related topics.
Powered by vBulletin® Version 4.2.3
Copyright © 2019 vBulletin Solutions, Inc. All rights reserved.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
All times are GMT -6. The time now is 03:18 PM.